Creativiteit, is dat geen talent? Hoor ik je denken. Als je geen artiest, muzikant of iets in de kunstwereld doet, mag je jezelf dan wel creatief noemen.
In de Van Dale wordt gesproken over het scheppend vermogen, het creëren van iets nieuws. Iets wat verrassend en nuttig is. Oplossingen bedenken en vernieuwend zijn. Als je het zo leest, is iedereen die oplossingen vindt met creativiteit gezegend.

En zo hebben we toch een grotere groep te pakken dan je voorheen zou verwachten.
Het is natuurlijk wel zo dat het aan de persoon zelf ligt of je de motor van je rechterhersenhelft goed laat draaien zodat de creativiteit gaat vloeien. Je zult het niet geloven maar er zijn tal van positieve redenen waarom je juist dit wel zou moeten doen. Hieronder een 9-tal redenen om je te overtuigen om die motor in de volgende versnelling te laten.
Een tipje van de sluier… Je leven zal er makkelijker, leuker en positiever van worden.

 1. Het maakt je productiever
  Door je creatiever op te stellen, omarm je een actieve en open houding. Je vangt de inspiratie uit de wereld om je heen op, en bent je bewuster van al je zintuigen. Deze voeden de gedachten en vormen creatieve ideeën. Vaak maakt dit je productiever omdat je meer open staan om oplossingen te zoeken. Dit zet weer aan tot innovatie en verhoogt je efficiency op je werk en privéleven.
 2. Het werkt motiverend
  Als je vastzit of gefrustreerd raakt over iets waar je mee bezig bent, dan helpt een creatieve activiteit om je in een betere stemming te krijgen. Je gedachtes krijgen hierdoor een nieuwe uitdaging waardoor je de rest ook weer in een ander perspectief bekijkt. Iets creatiefs doen, waarbij je je handen moet gebruiken zoals bakken, tekenen of een puzzel oplossen werkt als een herstart voor je brein. Je schudt als het ware de stof eraf en laat je brein weer blinken van zelfvertrouwen. Je zult zien dat je na deze creatieve inspanningen alles weer de baas bent.
 3. Het vermindert stress
  Stress is een groot gezondheidsprobleem in onze maatschappij, een zwaar vergif. Het vreet je gelukshormonen weg in je brein. Onderzoek heeft aangetoond dat creativiteit of een creatieve bezigheid stress verminderd. Je kunt het zien als een kalmeringsmiddel, het verhoogt de positieve mindset en verbetert je gemoedstoestand. Deze reden alleen al, zal veel mensen over de streep trekken om wat meer creativiteit in hun leven te omarmen.
 4. Het leert je in oplossingen te denken
  Als je een oplossing zoekt voor een probleem, geeft creativiteit een zee aan mogelijkheden. Je gaat het vanuit verschillende hoeken bekijken. Want het eerste waar je vaak aan denkt als je een oplossing zoekt is iets wat je al kent. Tuurlijk zorgt dit ook voor resultaten maar, juist door het op een unieke manier te bekijken komen er innoverende ideeën naar boven.
  Stel je voor dat Steve Jobs niet zijn horizon had verbreed van computers naar bijvoorbeeld Iphones, dan zou het wat langer hebben geduurd voordat iedereen in de trein een nieuwe serie kon bingen. Verbeeldingskracht brengt vernieuwing.
 5. Het geeft je een boost zelfvertrouwen
  Door creativiteit blijf je gefocust en gemotiveerd om problemen op te lossen. Dit hebben we in de vorige punten al kunnen lezen. Volgens mij bestaat er geen grotere boost dan het gevoel dat je de hele wereld aan kunt. Want als je creatieve brein eenmaal op stoom raakt en je allerlei uitdagingen overwint. Dan kun je toch wel tegen jezelf vol zelfvertrouwen zeggen dat jij geschikt bent voor de job. Ik wil niet zeggen dat het je geen moeite meer zal kosten maar het proces is motiverend omdat het bevredigend is om het op te lossen en om iets nieuws te bedenken.
 6. Het helpt bij het verhelderen van je gedachtes en gevoelens
  Mindfulness is niet meer weg te denken in ons drukke leven, de meeste mensen leven constant in hun gedachte, hun hoofd. Door je gedachten voor straks of morgen even op een zijspoor te zetten en je bezig te houden met wat je nu doet, richt je de aandacht op het heden. Een creatieve manier om je huidige gedachtes op een rijtje te zetten is door middel van het bijhouden van een dagboek of mind-mapping. Als je je gedachtes en gevoelens op papier zet, krijg je meer helderheid. Je maakt gebruik van het creatieve gedeelte van je brein en wie weet schuilt er wel een echte schrijver in je.
 7. Het zorgt ervoor dat je jezelf beter kunt uiten
  Vrijheid van meningsuiting is een belangrijk recht en creativiteit is een mooi gereedschap om je te helpen bij het uiten van jezelf. Het maakt niet uit welke vorm van creativiteit je gebruikt, muziek, schilderen, je eigen kledingstijl of door koken. Zo lang jij je er goed bij voelt, zul je dit ook uitstralen in jouw creatieve bezigheden. Maak het leven een stukje mooier.
 8. Het brengt mensen samen
  Je kunt je creativiteit in je eentje thuis of op je werk beoefenen maar, het kan ook in groepsverband. De meest bekende hiervan is toch wel, een muziekbandje. Vergeet ook niet de hobbyclub, fotografieclub of innovatieclub op je werk. Door de collectieve passie leer je mensen kennen en maak je vrienden voor het leven. Ook zijn deze groepen goed voor je mentale gezondheid en saamhorigheidsgevoel.
 9. Je wordt ouder
  Jazeker, het verlengt je leven. Als we kijken naar de aantallen honderdjarigen in Japan dan is dit groot. Naast een gezonde levensstijl houden ze ook vast aan hun creatieve passies. Onderzoek heeft ook uitgewezen dat creatieve oefeningen je hersenactiviteit positief stimuleert. Eigenlijk zorg je voor een braintraining en houd je je hersenen fit. Dat je daarnaast ook minder stress ervaart helpt ook bij de kwaliteit en kwantiteit van leven.

Als je al deze positieve uitwerkingen van een creatief leven onder elkaar ziet, weet ik zeker dat je wat meer creativiteit toe gaat laten in je leven.

Wij houden ervan om iedere dag creatief aan de slag te gaan. Ben jij benieuwd naar onze creatieve mogelijkheden, kijk dan verder onder ons portfolio