Stappenplan voor een schitterende (kunst) kerstboom in huis
December is van start en de kerstshows worden al een lange tijd goed bezocht. Door de bomen het bos niet meer zien, gaat helemaal op in de wereld van de (kunst) kerstbomen.
Hoe zet je die kerstboom nu het beste op? Wij verzorgen al ruim 20 jaar enorm veel kerstdecoraties voor onze klanten en hebben hier dan ook veel ervaring mee. Alle tips en tricks hieronder voor je in een handig stappenplan.
Aanschaf
Heb je nog geen (kunst) kerstboom dan zul je eerst een keuze moeten maken in het grote aanbod. Bij de aankoop kun je op verschillende dingen letten.
- Formaat
Kies de juiste locatie uit waar je de boom wilt plaatsen en meet dan de hoogte van je plafond.
Zet je de kerstboom om een sokkel of tafel, zodat er nog meer cadeautjes onder kunnen ;- ), vergeet dan niet om die lengte eraf te halen. Als je de boom in een hoek plaatst is het ook niet verkeerd om de maximale diameter uit te rekenen van de boom. Tegenwoordig is het aanbod zo groot dat er een ruime keuze is in verschillende lengten en diameters. Let dan wel op dat de vorm van de boom veranderd, hoe minder de diameter, hoe ‘puntiger’ hij loopt, afhankelijk van de hoogte. - Echtheid
Welk budget je over hebt voor je kerstboom, zal ervoor zorgen hoe echt je boom eruit ziet. De instapmodellen worden uitgevoerd met PVC naalden. Zie het als 2 of 3 platen plastic die op elkaar gelegd worden. Hierin worden lange rechthoekige stroken geknipt en vormen zo de naalden. Ze voelen zacht en dun aan maar zullen door gebruik snel in kwaliteit terug uit gaan.
De ontwikkeling in kunstkerstbomen staat niet stil en de nieuwste innovatie is de verwerking van PE in de naalden. Hierbij wordt een mal gemaakt van een echte tak, waardoor er een identieke kopie gegoten wordt uit dit kunststof. Door het gebruik van verschillende mallen krijgt de boom een natuurlijke echtheid. Het is een arbeidsintensief proces en hierdoor ben je wel duurder uit. Echter kun je wel rekenen op een lange levensduur. - Lampjes
Nog een goede ontwikkeling is de verwerking van basisverlichting in de takken van de kerstboom. Hierdoor hoef je niet meer in de knoop te zitten met die ellendige kerstlampjes en kun je die stap lekker overslaan. Alleen het lichtsnoer in het stopcontact drukken en de perfect verdeelde lampjes schijnen je toe. Uiteraard zul je hiervoor ook iets meer betalen maar het scheelt je enorm veel tijd.
Uitpakken van je kunstkerstboom
Als je de doos in de kamer legt en je wilt beginnen met uitpakken is hier een gouden tip…
Maak de doos open aan de onderkant! Hierdoor zijn de juiste artikelen meteen pakbaar en hoef je niet de hele doos leeg te gooien om bij de voet te komen. De voet en de stammen liggen namelijk onder in de doos. Haal je deze eruit, dan zul je zien dat de grootste takken ook tevoorschijn komen. Ideaal om stapsgewijs en geordend met de opbouw van je boom te beginnen.
Voordat je begint met het uitvouwen van de takken is het goed om te bedenken hoe je de voet wilt wegwerken. Een mooie kraag voor de voet zijn overal te koop en daarbij een praktische oplossing. Wel is het verstandig om in deze fase de kraag al te plaatsen, als je helemaal klaar bent met decoreren zal het namelijk een enorme uitdaging zijn om die kraag nog te plaatsen.
Uitvouwtechnieken
De voet en de stam staan samen afgewerkt in de mooie kraag en nu kun je met alle losse takjes beginnen. Je werkt van onder naar boven, hierdoor houd je het beste zicht op wat je doet. Zitten alle takjes al vast aan de stam, dan werk je hetzelfde, je hoeft alleen geen memory te doen met de verschillende kleurtjes takken. Zitten de takjes los in de doos, dan kun je een betere werkhouding aannemen door met het uitvouwen de tak halverwege in de boom te steken. Beter voor je rug en je hebt goed zicht op het juist uitvouwen. Daarna natuurlijk wel in de juiste kleur ring plaatsen.
Nu zullen de meeste mensen beginnen met de strengen diverse kanten op te steken, zodat de boom lekker vol oogt. Enkel is dit niet het model zoals ze in de natuur voorkomen en zal hij minder vol ogen dan je vooraf had gehoopt.
We leggen je twee technieken uit, waarmee je van elke boom een prachtboom kan maken.
- Pauwtechniek
- Hierbij duw je de achterste 3 tot 5 strengen verticaal in een waaier, dit hangt af van het aantal strengen welke aan een takje zitten. Je zorgt hiermee dat de stam niet meer zichtbaar is, er komt diepte in de boom. Dit stukje lijkt op de verenwaaier van een pauw en nu begrijp je ook waar de naam vandaan komt.
- Dan vouw je om en om een streng naar links en rechts, zoals een visgraat. En enkel keer eentje naar boven. Deze handeling herhaal je totdat je helemaal vooraan komt en voer je bij elke tak hetzelfde uit.
- De top bestaat uit allemaal takjes, kijk waar de strengen op dezelfde ring zitten en vouw deze in een rechte lijn naar beneden. Dit doe je met elke ring die je tegenkomt. Dan komt hier gelaagdheid in. Het uiteinde van de strengen vouw je een beetje naar binnen, voor een naturel look.
- Zoals je ziet krijg je een mooie gelaagdheid in de hele boom, waardoor de ornamenten perfect tussen de takken, in de laagjes vallen.
- Handtechniek
- De basis blijft hetzelfde als bij de pauwtechniek. Alleen ga je voorin de tak een hand creëren. Een leuk element waarbij je boom een andere look krijgt.
- Zoals je bij elke streng een visgraat hebt gevormd met een omhoog staande streng. Ga je de laatste twee visgraten plat vouwen, alsof je naar een uitgestrekte hand met vingers kijkt. Eigenlijk lijkt dit ook op de pauwtechniek achterin, maar dan horizontaal in de boom.
- Dan ga je het uiteinde van die strengen omhoog vouwen, zodat het lijkt alsof de vingers een kommetje maken van de hand.
- Deze techniek is ook perfect af te stylen met sneeuwwatten in de handjes, alsof hij echt in het bos staat.
Hieronder hebben we de technieken geschetst. Links de handtechniek en rechts de pauwtechniek :
Nu je de kerstboom prachtig in model hebt gekregen kun je aan de slag met decoreren.
Verlichting
Welke verlichting je nodig hebt om een kerstboom te decoreren zul je hieronder lezen. Een tip bij de aanschaf: kijk goed op de verpakking.
Hierop wordt vermeld wat voor verlichting het is.
Hoeveel lampjes erin zitten, welke kleur deze heeft en misschien nog wel het belangrijkste, voor welke maat boom dit geschikt is.
- Basisverlichting
Dit zijn lichtjes die niet dicht op elkaar zitten, zijn klein van vorm en meer dan voldoende op een snoer. Deze verlichting bewerk je diep in de boom, bij de stam, tot net halverwege de takjes. Hierdoor krijgt je boom diepte. - Clusterverlichting
Dit is de showverlichting die als een slang of slinger in de boom gedraaid wordt. - Detail of showverlichting
Het zou een extra toevoeging kunnen zijn om een thema nog verder uit te werken. Je kunt denken aan kaarsjes, pareltjes of bloemetjesverlichting die het helemaal af kunnen maken.
Ornamenten
Hoe je de ornamenten in een kunstkerstboom hangt is een piece of cake, nu je de gelaagdheid erin gekregen hebt. Nog enkele tips:
- Hang ze wat dichter tegen een takje aan en niet aan het puntje van de streng. Dan wordt het meer een eenheid.
- Hang geen ornamenten onder de laagste tak, dit ziet eruit als hoog water. Zorg dat ze verbonden blijven met de vorm van de boom.
- Ook geldt dat je niet te hoog ornamenten plaatst, laat de boom zijn vorm behouden. Die bovenste laag takjes zijn er niet op gemaakt om grote ornamenten in te hangen.
Shine shine shine
Wat zal jouw kerstboom schitteren met deze tips. Ben je erg tevreden met het resultaat, tag ons in je foto op Instagram of deel je foto per mail
Wij zullen de 10 mooiste inzendingen delen op onze Instagram pagina om jouw boom nog meer te laten shinen.
We sluiten af met een gezellig en leuk ‘oh dennenboom’ weetje!
Al die gezelligheid met de feestdagen zorgt voor leuke gesprekken. Hoe fijn is het dan, als jij iets kunt vertellen over de kerstboom.
We kennen namelijk allemaal het liedje ‘Oh Dennenboom’ wel.
Toch bizar, dat het grootste gedeelte van de gezinnen een spar binnen hebben staan.
Wat is dan toch het verschil tussen een den en een spar?
Een den heeft lange naalden die met 2, 3 of 5 naalden bij elkaar hangen.
De naalden zijn zacht en flexibel en hebben al gauw een lengte van 8 centimeter.
Ze dragen dikke, zware dennenappels, die we tijdens de herfst volop zien liggen in het bos.
Een spar heeft korte harde naalden en lijken heel erg op de kunstkerstbomen en kerstbomen die we in huis halen. Alle naalden zitten enkel op de tak en hebben een lengte van 1 à 2 centimeter.
Sparren produceren sparren appels, die langgerekte dennenappels die weinig wegen.
Ergens in de historie moet er een wissel geweest zijn van den naar spar, alleen heeft er niemand over nagedacht om het liedje ook te veranderen in ‘oh sparrenboom’.
Benieuwd wie dat creatieve, jolige familielid is die daar eens verandering in gaat maken tijdens de feestdagen.