Tips voor het stylen van je woonaccessoires
We hebben de tuinkussens ingewisseld voor onze aangename loungebank nu de buitentemperaturen langzaamaan zakken. Genoeg tijd om weer eens kritisch rond te kijken in jouw knusse woonkamer. Heb je het idee dat deze wel eens wat tips zou kunnen gebruiken bij het stylen ervan? Dan zou ik lekker met een kop thee op je bank ploffen om eens relaxed de volgende tips door te lezen. Dan maak je van een knus thuis zo een gestyled huis om je heerlijk thuis te voelen.
Kijk kritisch rond in jouw woonkamer en probeer te omschrijven welke stijl er het beste bij past. Wees niet bang, niets is fout, tegenwoordig mag namelijk alles bij elkaar gemixt worden. Het gaat erom of er een bepaalde stijl of identiteit duidelijk wordt. Of het nu romantisch, eigentijds of vintage is, probeer een mix van woorden te vinden die betrekking hebben op de stijl.
Hierdoor kun je bij je huidige accessoires snel beslissen of ze goed in de stijl passen, wat je straks helpt bij het re-stylen.
Maak een moodboard
Als je het nog beter onder woorden wilt brengen kun je ook een moodboard maken, uiteraard kun je dan veel meer uit je dak gaan met foto’s van kleuren, stoffen en meubels die je in jouw droomkamer wilt vinden. Hierdoor worden je wensen visueel en heb je een houvast om niet van de stijl af te wijken. Bij toekomstige aankopen helpt het moodboard om de juiste keuze te maken.
Keuzes, keuzes, keuzes
Heel leuk zo’n moodboard vol met dromen maar, je huis staat al vol met accessoires en leuke meubels. Daar kun je toch ook mee stylen? Helemaal waar!
Dus, gaan we terug naar de basis en helpen we je met een mini workshop stylen.
De meubels houden we en daar veranderen we niets aan, dit is je basis. Pak elk accessoire in huis vast en vraag je af… Past dit in mijn stijl, vind ik het nog mooi en heeft het eventueel emotionele waarde. Zo niet, zet deze artikelen dan apart. Je stijl krijgt hierdoor een duidelijkere omkadering. Een soort mini Mari Kondo en maar iets minder drastisch.
De items die het nu niet zijn geworden kan je later namelijk goed ombuigen naar de gewenste style door te upcyclen of ze passen heel goed weer in het voorjaar, wanneer je wellicht weer een andere stijl zou willen uitproberen.
1.) Groeperen
Groepeer de accessoires over verschillende categorieën, zoals vaasjes, kandelaars, bloempotten, manden, fotolijstjes, dienbladen, kussens, plaids en decoratie. Als je dat gedaan hebt zijn er misschien een aantal artikelen die qua kleur enorm opvallen in die groepjes. Zet deze apart, dit zijn de zogenoemde rare eenden in de bijt, of de eyecatcher. Uiteindelijk ligt dit vooral aan de implementatie van deze items en hoe erg je eraan gehecht bent.
2.) Locatie
Doordat je in de kamer met een leeg “doek” begint kun je heel goed bepalen waar de ideale plekken zijn om een groep accessoires te decoreren. Ja, je leest het goed, een groep. Door groepjes te creëren trek je de aandacht naar een verhaal. Je gaat als het ware storytellen met je accessoires. Zo voorkom je ook dat al die kleine prutjes rommelig ogen. Dus, kijk eens met een kritische blik, wat mooie locaties zijn om een groep accessoires te plaatsen. Denk aan tafels, vensterbanken, kasten of op de vloer.
Als je er een aantal hebt gekozen gaat het echte werk beginnen, het stylen. Zet je radio maar lekker hard en gooi je haar los! Euhm, leuk spreekwoord maar neem hem toch maar niet letterlijk. Je haren kunnen ook lekker in de weg zitten met deze heerlijke doe activiteit.
3.) Kiezen en stylen
Je hebt al nagedacht over de verschillende locaties. Start met degene die het belangrijkst is, heb je uiteindelijk al je items gebruikt dan zijn de beste locaties gevuld.
Kies verschillende items uit verschillende groepen in verschillende materialen en kleuren. Hierdoor krijg je een spannende groep.
- Kasten
Op kasten kun je een mooie hoge groep maken, niemand die eroverheen moet kijken en de muur zorgt voor een goede achtergrond. Bijvoorbeeld een hoge vaas, met daarvoor een fotolijstje, daarnaast een kandelaar en op de voorgrond een klein potje. Laat alles met elkaar overlappen en zorg dat het hoogtepunt niet in het midden van de kast is maar juist naar één kant van de kast. Zo wordt het optisch een betere compositie, waardoor je als een echte pro overkomt. Het overlappen van de artikelen zorgt voor een rustig plaatje, doordat je blik naar één groep kijkt in plaats van allerlei losse producten. - Vensterbank
Voor voorbijgangers het eerste visitekaartje naar jouw stylingkunsten, maak er daarom werk van. En nee, niet door het vol te zetten maar, door het stijlvol te maken. Hoe je dit doet? Kies grote items bij een groot raam, herhaling van twee of drie dezelfde potten is leuk maar al een beetje achterhaald. Wees creatief, maak een groep waarbij locatie ook belangrijk is. Centreren doen we niet aan, trek het uit het midden en kies voor één kant. Kies mooie items uit verschillende categorieën en maak er één groep van. Uiteraard heb je hier te maken met publiek van twee kanten, dus binnen wil je ook dat het er mooi uit ziet. - Tafels
Je eettafel is een geweldige plek om een mooie groep accessoires neer te zetten die goed aansluit bij gezellige tafelmomenten. Kaarsenhouders, eetbare miniplantjes, decoratie, waxine houders en kruidmolens zijn mooie producten om op een tafel te plaatsen. Handige tip, gebruik een dienblad, plank of groot bord om ze op te groeperen. Komt er een groot gezelschap, dan til je in een handomdraai jouw creatie op naar een ander plekje. Ga je met het hele gezin eten, dan is hij ook snel weggezet. Ineens van mooi naar praktisch, dat willen we toch allemaal. - Op de vloer
Nu denk je natuurlijk, hoe kan ik op de vloer een groep decoreren. Dat is zo gefixt met wat grote items. Laat die staanlamp niet in de kou staan. Geef hem de mand en grote bloempot als buddy’s dicht bij elkaar Drapeer dat prachtige sprei lekker in de mand en daarop het extra kussen welke je over hebt. Hoppa wederom een mini metamorfose.
Je zult zien dat de kamer ruimtelijker oogt omdat je van alle kleine items, overlappende groepen hebt gemaakt. Je werkt met grote gebaren, die optisch rustig ogen. Iemand die langer kijkt, zal de kleine verhaaltjes gaan lezen die je het gecreëerd met het stylen van alle losse items bij elkaar.
Kussens
Wat zijn we er toch gek op en lijken elke keer weer thuis te komen met een prachtig exemplaar. Geen zorgen, diversiteit in soorten en maten is hier echt het toverwoord. Hoe doe je dat nu, een mooie groep kussens samenstellen? Hetzelfde principe van de accessoires geldt bij de kussens, varieer met materiaal, vorm, kleur en grootte. Kijk naar de kernkleuren in je interieur en als deze uit neutrale of een ton-sur-ton pallet bestaan. Ga je voor een afwijkende kleur. Maak aan één kant van de bank een groep van drie à vier kussens. Hierdoor blijft een groot gedeelte van de bank vrij om te zitten en komt de bank beter tot zijn recht.
Dit groepje mag bestaan uit een afwijkende kleur kussen of kussens, aangevuld met twee basiskleuren kussens van je interieur. Zorg dat je daarnaast zoekt naar verschillende vormen. Vierkant, rechthoekig of rond en in maat kun je ook variëren.
Door de diversiteit in vorm, maat en kleur ben je weer een mooie compositie aan het maken.
Uiteraard zijn er momenteel meer stijlen, zo kun je ook de hele bank volgooien en mag je hierbij ook een allegaartje aan kleuren en vormen laten zien. Hierdoor wordt je bank een immense eyecatcher in je woonkamer. Dit is niet voor iedereen maar als het bij je persoonlijkheid past, zeker de moeite waard.
Was je theetje lekker? Gooi die benen van de bank en ga lekker aan de slag met het stylen aan de hand van de tips. Als je eenmaal begint smaakt het naar meer! We zijn erg benieuwd of je wat hebt aan de tips en natuurlijk naar de metamorfose. Stuur je ons de foto’s toe? Of tag ons op Instagram. We zijn er nieuwsgierig.