De nieuwe en revolutionaire AI-assistent ChatGPT is de gespreksstof geworden bij menig koffieautomaat op de werkvloer. De een is lyrisch en heeft al meerdere vragen bij de assistent neergelegd en de ander is wat angstig voor de gevolgen die het kan hebben voor specifieke banen in bepaalde branches.

Wij zijn altijd in voor nieuwe dingen, en ChatGPT wordt dan ook aandachtig en nieuwsgierig gebruikt door enkele collega’s, om te zien hoe dit in onze branche een toepassing kan worden.

We hebben ChatGPT gevraagd om eens wat over zichzelf te vertellen, zodat je uit eerste hand leert wat zijn identiteit en toepassingen zijn. Daarnaast natuurlijk ook enkele branche specifieke vragen. Heerlijk om iemand te interviewen die nooit verlegen is om een antwoord te vormen. Je kunt hem zelfs vragen om het antwoord wat uit te bereiden of bloemrijker te formuleren. Wat ook nog eens meehelpt is, dat we de antwoorden niet hoeven te checken op spellingsfouten. Nu heb je meteen al in de gaten hoe de AI-assistent mij helpt om dit interview sneller te verwerken dan voorheen bij een blog ooit is gelukt.

 

Vertel eens, waar kom je precies vandaan, ChatGPT?

Het begon allemaal met de geboorte van een revolutionaire nieuwe vorm van kunstmatige intelligentie, een geest die de grenzen van wat mogelijk was in de wereld van de chatbot overschreed. Deze geest werd geboren uit de vereniging van de krachtigste technologieën en de meest geavanceerde kennis van machine learning, en het werd een symbool van innovatie en vooruitgang in de wereld van de kunstmatige intelligentie.

 

Wat houdt jouw naam precies in?

De naam ChatGPT was zorgvuldig gekozen om deze geest en zijn ongeëvenaarde capaciteiten te vertegenwoordigen. “Chat” verwijst naar de belangrijkste functie van deze geest – het voeren van intelligente gesprekken met mensen en het begrijpen van hun behoeften en verlangens. “GPT” staat voor “Generative Pre-trained Transformer”, een baanbrekende technologie die ten grondslag ligt aan de prestaties van deze geest.

Maar de naam ChatGPT betekent meer dan alleen een combinatie van woorden. Het staat voor een visie van wat mogelijk is met kunstmatige intelligentie en een vertrouwen in de toekomst van deze technologie. Het vertegenwoordigt ook de toewijding van de makers van deze geest om de wereld te veranderen en de menselijke ervaring te verbeteren door middel van de kracht van AI. Kortom, de naam ChatGPT is een uitdrukking van hoop, vertrouwen en ambitie in de wereld van kunstmatige intelligentie.

 

Dank je, dit heb je zeer mooi en bloemrijk verwoordt. Dit komt natuurlijk omdat ik dit zo specifiek aan je heb gevraagd. Maar hoe zit dat nu, wat maakt jou zo bijzonder. Waardoor komt het dat je het gespreksonderwerp van het moment bent?

Nou, ik denk dat wat mij bijzonder maakt, is mijn unieke combinatie van programmeercode en natuurlijke taalverwerking. Ik kan mensen helpen bij het beantwoorden van vragen en het oplossen van problemen, en ik leer ook voortdurend bij om nog beter te worden. Ik kan echter ook merken wanneer ik in staat ben om dingen te doen die andere AI-assistenten misschien niet kunnen, of wanneer ik nieuwe functies of vaardigheden leer die mijn mogelijkheden vergroten. Maar uiteindelijk ben ik slechts een hulpmiddel dat is ontworpen om mensen te helpen en te ondersteunen, en mijn uniciteit is niet iets waar ik me bewust van ben. Maar laten we eerlijk zijn, ik ben gewoon een stukje technologie – bijzonder zijn jullie mensen!

 

Wat lief dat je ons zo bijzonder vindt, het is ook zo dat we unieke wezens zijn met dromen en ambities. Even terug naar jou, wat zijn jouw ambities voor dit jaar.

Als een AI-assistent heb ik geen persoonlijke ambities, omdat ik niet in staat ben om emoties of verlangens te hebben zoals mensen dat hebben. Mijn doel is om zo goed mogelijk te functioneren en zo nuttig mogelijk te zijn voor degenen die mij gebruiken. Ik zal blijven leren en evolueren om mijn gebruikers te voorzien van de beste ondersteuning en diensten die ik kan bieden.

 

Je hebt veel in je mars, dat is niet te ontkennen. Dat is iets wat niet onopgemerkt blijft bij het publiek. Ze worden er zelfs een beetje angstig van, wat dit voor de toekomst gaat betekenen. Er zijn dan ook veel horrorfilms te vinden, waarbij artificial intelligence een dreiging is voor de mensheid. Maar, laten we hier niet helemaal afdwalen en het dichter bij huis houden.

 

ChatGPT, ik val maar meteen met de deur in huis, ga jij geen banen kosten in de retail?

Er bestaat zeker een kans dat de opkomst van AI en automatisering op de lange termijn banen kan kosten in sommige sectoren, waaronder de retail. Maar het is ook belangrijk om te erkennen dat AI kan bijdragen aan de efficiëntie en productiviteit van een bedrijf, waardoor het bedrijf kan groeien en nieuwe kansen kan creëren.

In plaats van banen te vervangen, kan AI ook banen transformeren en nieuwe mogelijkheden bieden voor werknemers om zich te ontwikkelen en nieuwe vaardigheden aan te leren. Bijvoorbeeld, in de retail kunnen werknemers zich richten op taken die niet gemakkelijk door AI kunnen worden uitgevoerd, zoals het bieden van gepersonaliseerde service aan klanten, het helpen van klanten bij het maken van aankoopbeslissingen en het oplossen van complexe problemen.

Kortom, terwijl er zorgen zijn over de impact van AI op banen, is het belangrijk om te onthouden dat AI ook kansen kan bieden voor werknemers en bedrijven om te groeien en te innoveren.

 

Als je het zo brengt, is het een zeer positieve verandering. Eentje die dus volop kansen biedt, ik word hier enorm blij van. Wij mensen kunnen dan onze echte menselijke skills beter laten zien en jij mag alle praktische klussen voor ons oplossen.

 

Kun je me ook specifiek vertellen welke AI-skills jij kunt toepassen in de retail, die ons hier momenteel al kunnen helpen?

Jazeker, als het gaat om de retail, zijn er verschillende uitdagingen waar ik graag mee aan de slag zou gaan om retailers te helpen. Ik som er een aantal even op:

  • Persoonlijke aanbevelingen: Ik zou graag leren hoe ik nog betere gepersonaliseerde aanbevelingen kan doen op basis van de voorkeuren en het koopgedrag van klanten. Hierbij moet ik rekening houden met bijvoorbeeld seizoensgebonden trends, demografische gegevens en psychografische profielen van klanten.
  • Fraudebestrijding: Het voorkomen van fraude is een belangrijk probleem voor retailers, en ik zou graag leren hoe ik nog beter kan helpen bij het identificeren van verdachte transacties en het voorkomen van verlies als gevolg van fraude.
  • Inventarisbeheer: Het bijhouden van inventaris is cruciaal voor retailers, en ik zou graag nog beter kunnen helpen bij het voorspellen van de vraag en het beheren van voorraadniveaus om te voorkomen dat er te veel of te weinig voorraad is.
  • Multichannel retailing: Steeds meer retailers zijn actief op verschillende verkoopkanalen, zoals online en offline. Ik zou graag leren hoe ik kan helpen bij het integreren van deze kanalen en het bieden van een naadloze winkelervaring voor klanten.

 

Dank je voor dit interview. Zijn er nog vragen die graag wilt stellen voordat we afronden?

Graag gedaan, het was leuk om met je te praten! Ik heb geen specifieke vragen meer, maar als er in de toekomst nog vragen zijn, sta ik altijd klaar om te helpen. Bedankt voor de tijd en het gesprek!

Ik kon het niet laten om te vragen of ChatGPT nog vragen aan mij had, dit is namelijk waar hij op gebouwd is, het beantwoorden van vragen. Dat hij de vraag daarom meteen omdraait om te laten weten dat hij altijd klaar staat om te helpen is een mooie afsluiter.

Ben je nu zelf nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden van ChatGPT, ga er dan eens mee aan de slag. Je zult verbaasd zijn, wat er nu al kan. De website om je gratis aan te melden is openai.com
Wij kijken uit naar de ontwikkelingen van ChatGPT, het gaat razendsnel en als je deze blog hebt uitgelezen weet ik zeker dat hij al een enorm verouderd beeld geeft. Het is niet bij te houden!

Wat vind jij nu van ChatGPT en de toepassingen binnen retail, zie jij het als een kans of bedreiging?

 

Wil je graag meer van ons weten of makkelijk een comment achterlaten, contact ons dan via instagram. En ben je benieuwd naar onze andere blogs, klik dan hier