Tijdens het kerstseizoen is het heerlijk om huizen te passeren waar een enorme boom in de woonkamer staat, versierd met lichtjes, ballen en andere ornamenten. Wat is nou precies het geheim voor het versieren van een prachtige kersboom? Heel simpel, doe het in laagjes.

Het versieren van een kerstboom is een oude traditie voor veel families, gek genoeg is het pas populair geworden in Amerika aan het einde van de 19e eeuw. Als we kijken naar vroeger waren het meestal zelfgemaakte ornamenten en felgekleurde popcornslingers, tegenwoordig kan het echt van alles omvatten, van souvenirornamenten tot gekke vinylplaten en natuurlijk veel fonkelende lichtjes.

Als je nu niet zeker weet hoe je dit moet aanpakken kun je de volgende drie stappen volgen.

Stap 1

Vul de boom met lichtjes.

Nadat je de boom op een mooie plek in je kamer hebt geplaatst ga je lichtjes toevoegen. Boomlichtjes zitten meestal op een groene draad, heb je dit jaar gekozen voor een witte boom, dan is het goed om op zoek te gaan naar lichtjes op een witte draad.

Uiteraard zijn er tegenwoordig ook veel kunstkerstbomen die geleverd worden met verlichting die al verwerkt is in de boom. Dit scheelt veel tijd en irritatie als je deze het jaar daarop niet uit de knoop hoeft te halen.

Daarnaast heb je een enorm assortiment in kleur en stijl waar jij uit kunt kiezen.

Traditionele gloeilampjes:

Deze kerstboomlichtjes, die in verschillende maten en kleuren worden geleverd, zijn traditioneel heel populair. Ze warmen de takken van een boom op, waardoor de geur van dennenhout in de kamer vrijkomt.

Deze lichtjes worden niet meer in die hoedanigheid geleverd, aangezien de gloeilamp met reces is. Wel is de vorm van deze lampjes terug van weggeweest omdat deze goed past bij de cosy lifestyle die tegenwoordig een trend is.

LED-lampjes:

Een zuinige en veilige keuze in verlichting, ze zijn namelijk vuurvast, brandwerend en produceren geen warmte. Ze zijn meestal wel wat duurder maar daarnaast zuiniger en veiliger wat je zeker mee kunt nemen in de

aanschafkosten. De lichtjes zijn in verschillende kleuren beschikbaar en je hebt ze zelfs met kleur-of interval mechanisme waardoor het licht aangepast kan worden op jouw mood.

Globe-lichtjes:

Deze kerstboomlichtjes zijn rond en in vele formaten. Ze zien eruit als ballen van kleur op de boom, terwijl ze een zachtere gloed hebben dan minilichtjes, bedekt het licht dat ze produceren een groter oppervlak van de boom.

Experimenteer met verschillende soorten verlichting tot je die ene hebt die je het meest bevalt. Tuurlijk kun je ook lichtjes mixen. Zo kun je bijvoorbeeld een ledverlichting in helder licht combineren met globelichtjes zodat je meer warmte in de boom creëert.

Hoe ga je dan te werk?

Begin aan de basis van de stam en werk omhoog, wikkel lichtjes rond elke belangrijke tak en ga zo van de stam naar de top in een mooie draaiende beweging. Het vergt even wat oefening om goed uit te komen met je meters lampjes. Soms werkt het ook om op afstand door je bijna gesloten ogen via je wimpers naar de verlichting te turen, zo zie je namelijk goed of de verdeling van de lampjes klopt, of dat er ergens misschien nog een donker gat zit. Houd er ook rekening mee dat in de smalle top niet veel verlichting nodig is, de afstand tussen de takjes is daar kleiner.

Stap 2

Voeg kerstslingers toe.

Deze stap kun je ook overslaan als je het naturel wilt houden met ballen en ornamenten.

Er zijn geen strenge regels voor het versieren van een kerstboom als het gaat om slingers. Om te voorkomen dat takken uitpuilen tussen strak getrokken slingers, begin je aan de top van de boom en vergroot je langzaam de lengte van de slinger tussen elke golf. Plan om ongeveer twee slingers te gebruiken voor elke verticale dertig centimeter boom.

Je kunt je kerstboom versieren met een verscheidenheid aan slingers van eenvoudig tot fantasierijk. Een variatie in soort geeft ook bij de slingers een extra dimensie aan de versiering.

Dunne kralenslingers decoreer je hangend van tak tot tak, slingers van dikker folie, lint of papier zijn er beter uit als je deze losjes om de hele boom heen decoreert.

Stap 3

Hang de kerstversieringen op.

Plaats je favorieten ornamenten eerst, zodat ze op de beste plekken komen te hangen en goed zichtbaar zijn. Hang vervolgens je grotere ornamenten op, zodat ze gelijkmatig rond de boom hangen. Vul de ruimte tussen die ornamenten op met middelgrote en kleine versieringen. Hang ook wat ornamenten dichter bij de stam om diepte te creëren. Werk de boom af door toevoeging van speciale versieringen, zoals clip-on veertjes.

Als laatste en belangrijkste, stap nummer 4

Geniet van je resultaat, een mooie versierde boom geeft veel plezier en warmte in deze donkere decemberdagen!

Merry Christmas..