Hoe kleed je een mannequin aan als eenPro?
Alle tips en tricks op een rij voor jou om je mannequins te laten stralen.

Lopend door de winkelstraten geven de blikken van de mannequins ons een nieuwsgierig kijkje naar de nieuwe collecties in de winkels. Ze willen ons meenemen in de verbeelding en die naar ons uitspreken.

Wat zorgt er nu precies voor, dat jij stopt om de tijd te nemen om dit verhaal in je op te nemen?
Naast goede verlichting, juiste kleurcombinaties en verrassende composities zorgt een verzorgde aangeklede mannequins ook voor stopkracht.

Nu zien we deze niet pratende evenbeelden van mensen met veel verschillende vormen in de etalage staan.
Hoe fijn is het om precies te weten hoe je ze moet behandelen, zodat zij op hun beurt kunnen shinen voor je. Met de volgende tips kom je als een echte pro voor de dag. Zowel bij het aankleden als bij het samenstellen van jouw etalage of instore presentatie.

Locatie
Voordat je begint is het belangrijk om te kijken welke ruimte je hebt en hoe je de mannequin alleen of in een groep het beste kunt plaatsen. De volgende punten kunnen je helpen om tot een beter resultaat te komen.

 • Geef ze de ruimte…
  Maak ruimte voor de presentatie, het is geen verkoopruimte maar, genereert onbewust wel meer koopkracht. Geef deze stille verkoper dan ook de ruimte om voor stopkracht te zorgen.
 • Vertel het verhaal van de omgeving…
  Gebruik het thema en de producten die in de buurt van de mannequin te vinden zijn. Hierdoor wordt de doorvertaling naar actief shoppen meteen gemaakt.
 • Maak een statement met de mannequins, zet ze op een podium…
  Door ze verhoogd in de winkel te plaatsen, worden ze een eyecatcher. Een ander groot voordeel is, dat ze zo meer beschermd zijn en ongelukjes kleiner worden.

Productsamenstelling

Een mannequin wil prikkelen en inspireren, dit wordt versterkt met behulp van laagjes en kleding. Enkele tools die je helpen voor een professionele uitstraling zijn:

 • Neem de juiste kledingmaat…
  Dit klinkt heel logisch maar toch gaat het hier vaak mis. Als resultaat hiervan wordt de pasvorm niet duidelijk en kennen we allemaal wel een voorbeeld op te noemen van te korte pijpen of te lange mouwen. Dit is geen mooi gezicht.
 • Gebruik één kleurenfamilie en combineer deze met de basiskleuren zwart, wit en/of grijs
 • Zorg bij de bovenkleding voor laagjes…
  Een verhaal bestaat tenslotte ook niet alleen uit een kern maar, wordt compleet door een inleiding en slot. Laat de kijker het verhaal in zich opnemen.
 • Maak het compleet af met bijpassende accessoires…
  De identiteit van de mannequin krijgt meer karakter doordat je accessoires zoals, riemen, cap, armbandjes of zonnebril toevoegt. Of bijvoorbeeld tools in de hand geeft.

Mannequin aankleden

Een mannequin kan zich goed identificeren met de persoon die ernaar kijkt, omdat het silhouette duidelijke overeenkomsten heeft, dit maakt het verkopen van producten een stuk makkelijker. Wel is het zo dat er een vaste houding is, waarvan niet afgeweken wordt.
Je gaat dus werken met de scharnierpunten die aan het silhouette zijn toegevoegd om de kleding passend over de mannequin te plaatsen.

Hieronder zal stapsgewijs uitgelegd worden hoe je de losse elementen van een mannequin behandeld.
Jazeker, de elementen worden los gebruikt zodat je dit ook in je eentje kunt doen.

 • Laten we nu dan ook afspreken met elkaar dat we geen paartjes meer tegenkomen waarbij één persoon de mannequin van de grond af houdt en de ander de kleding er overheen trekt. Dit is absoluut niet goed voor je rug en ook slecht voor het behoud van de mannequins.
  Er zal maar eens een element los vallen, beschadigingen zijn snel gemaakt. Dan zullen we even praten voor de mannequins, dit vinden ze enorm, zonde…
 • Daarnaast willen we ook geen mannequins meer liggend op de grond zien, die aangekleed worden. De kleding kan door deze handeling vies en stoffig worden, in het ergste geval beschadigen. Dat kost geld en is niet nodig.

Ben je er klaar voor?

 1. Haal de armen met handen van de torso van de mannequin, leg ze op een goede ondergrond
 2. Draai de torso van de benen af en zet op de grond
 3. Haal de benenpartij van de kuitpin af en zet deze omgekeerd voor je, steunend op de uitstekende scharnierpin (hierdoor beschadig je de mannequin niet en kun je makkelijk staand werken)
 4. Plaats de broek om de benen
 5. Trek de schoenen nu ook aan
 6. Draai de benenpartij om, houdt hierbij de been welke je niet los kan draaien vast, en zet op de kuitpin
 7. Draai de kuitpin vast
 8. Strik de schoenen
 9. Trek de broek niet helemaal naar boven (anders kun je de torso er niet op draaien)
 10. Plaats de torso op de benen, 45 graden gedraaid en dan valt deze over de pin heen, draai hem dan goed
 11. Trek over de torso (eventueel eerst het T-shirt) de trui/vest heen
 12. Dan de jas open om de schouders leggen
 13. Trek de mouwen van de trui/vest eerst door de jas heen zodat je een mouw krijgt
 14. Haal de handen los van de armen, deze kunnen namelijk vast komen in de mouw
 15. Trek de arm van onder de trui, door de mouw heen naar buiten en schuif hem in de schouder. Waarom je dit niet boven bij de nek er doorheen duwt, is dat je het gezicht niet wilt beschadigen.
 16. Doe dit met beide armen
 17. Draai de handen aan de armen vast en kijk goed naar de juiste verbinding
 18. Trek de kleding kloppend, zodat het soepel valt
 19. Let op de details bij de mouwen, trek de trui/vest iets onder de jas vandaan om een laagje te laten zien, dit geeft zoveel meer dimensie.
 20. Laat de onderkant van het T-shirt iets zichtbaar worden onder de trui
 21. De rits van de jas kun je deels dicht doen om het wat spannender te maken, let wel op dat je genoeg laat zien
 22. Style het af met accessoires

Enkele laatste tips…

Compositie
Als je een groepje mannequins hebt op een podium, let dan goed op de compositie en kijkrichting. De achterkant is soms ook zichtbaar, als dit het geval is, wil je dat alle kanten interessant worden.

Overlapping
Overlap de mannequins met elkaar, zo wordt de boodschap versterkt. Let dan op de verschillende houdingen, soms zie je een hele mooie compositie ontstaan doordat ze goed in elkaar passen. Beetje verlegen steunend met de schouders tegen elkaar, of juist eentje die alle aandacht op zich neemt door de voorste positie.

Kijkrichting
De vaak speelse houding van de mannequin heeft vanuit zijn gezicht ook een kijkrichting. Hiermee kun je de presentatie ook spannender maken. Waar kijkt die naartoe, kijken ze naar elkaar, of juist andere richtingen op. Veel voorkomend is ook, door ze naar hetzelfde zichtveld te laten kijken.

Als je met al deze tips aan de slag gaat houd je naast mooie aangeklede setjes ook onbeschadigde aantrekkelijke mannequins. En daarnaast hoeft de kleding niet afgeschreven te worden door breuk of viezigheid.

Kortom een gratis investering die je veel omzet kan opleveren.

Heb je zelf nog tips die iemand kan helpen met de punten op de i in het stappenplan, deel ze vooral, we kunnen er met zijn allen altijd van leren.

We hebben het stappenplan hierboven ook nog even samengevat als PDF download, klik hier

Wanneer wij wat inspiratie op willen doen op de laatste trends op het gebied van mannequins contacten wij altijd even bij onze partner Hans Boodt Mannequins