De kracht van elk individu wordt sterker in teamverband, een teamroltest verduidelijkt de eigenschappen van een individu die elkaar weer kunnen versterken. Zoals Michael Jordan al zei: “Met talent win je wedstrijden maar met teamwork win je kampioenschappen.”

Wij mensen zijn sociale wezens, we kunnen als geen ander verschillende gezichten herkennen, ook hebben we een breed scala aan gevoelens en een groot empathisch hart.
Daarnaast hebben we zo’n grote woordenschat ontwikkeld dat we wereldkampioen communiceren zijn. Verbaal dan, non-verbaal is wat lastiger goed te kunnen lezen.

Samenwerken is een oerinstinct
Dit zit in ons DNA, het helpt bij de basisinstincten van overleven, bij veiligheid, voeding en voortplanting. We leven dan ook in diverse sociale groepen door elkaar heen, zoals bij familie, een buurt, op het werk en bij een sportteam. Hierbij neem je verschillende rollen op je waar ook je natuurlijke instinct of rol naar voren komt.
Zonder mensen kan een bedrijf niet bestaan en zonder goed teamwork zal deze niet succesvol worden.

Hoe zorgen wij ervoor dat alle afzonderlijke personen als één team samenwerken?
Hiervoor gebruiken wij het teamrolmodel van Dr. Meredith Belbin, waarbij de krachten van ieder individu binnen het team elkaar versterken. Zo bouwen we aan een team welke effectief met elkaar samenwerken om tot een gemeenschappelijk doel te komen, het beste resultaat. Heerlijk toch?

Het teamrolmodel van Belbin is een sociaal-psychologisch model dat wereldwijd wordt gebruikt bij het coachen, trainen en adviseren van individuen, teams en organisaties.

Hoe werkt een teamroltest?
Een teamroltest invullen kost niet veel tijd, het bestaat uit een diverse lijst eigenschappen waar je jezelf in kunt vinden. Een selecte groep mensen uit je omgeving vullen deze ook voor je in, variërend uit familieleden, vrienden en collega’s om jouw rol in verschillende groepen en culturen goed inzichtelijk te krijgen. Hierdoor wordt jouw gedrag gemeten als je in een groep samenwerkt.
Er zullen bij de uitkomst van dit gedrag enkele teamrollen naar voren komen die een strategie vormen hoe je omgaat bij de samenwerking met je collega’s.

Bij het lezen van de lijst eigenschappen welke bij teamrollen horen, val je in een feest van herkenning. Als de onderbouwing komt die de Belbin coach met je doorneemt, leer je nog beter waar je kwaliteiten liggen binnen het team. Dit gesprek is dan ook een cruciaal onderdeel van de test. De coach is opgeleid door Belbin en daarmee ook gecertificeerd om je de juiste inzichten te leveren bij jouw teamrollen. Ook zal de coach goed kunnen omschrijven hoe je met andere teamrollen kunt samenwerken en waar de valkuilen kunnen liggen.
Je krijgt een frisse kijk op bekende en onbekende karaktereigenschappen die verscholen liggen in jouw rollen.

Hieronder kun je een kijkje nemen in de verschillende eigenschappen welke bij de teamrollen horen. Weet dat jouw karakter is opgebouwd uit een paar teamrollen en deze combinatie nog duidelijker weergeeft hoe je reageert in een team.

De doeners:

 1. Bedrijfsman
  Nuchter, ordelijk en taakgericht. Een harde, trouwe werker met praktisch inzicht.
  Vasthoudend aan regels, voorspelbaar en niet altijd flexibel als de waarde niet duidelijk is.
 2. Vormer
  Dynamisch, gedreven. Zet druk op het team, verheldert en ziet andermans talenten.
  Ongeduldig, kwetsend en kan manipulatief zijn om de neuzen dezelfde kant op te krijgen.
 3. Zorgdrager
  Zorgvuldig en zorgzaam en precies. Voelt aan wat er mis kan gaan en zet de puntjes op de i.
  Is wat overbezorgd, piekert te veel. Geeft niet graag iets uit handen.

De mensgerichte rollen:

 1. Brononderzoeker
  Extravert, enthousiast en avontuurlijk. Goed in communicatie en zoekt kansen en mogelijkheden.
  Nonchalant, verliest snel interesse, te positief.
 2. Voorzitter
  Brengt mensen bijeen en coördineert het team. Is op zoek naar het gezamenlijke besluit.
  Een tikje manipulatief en zet graag anderen aan het werk.
 3. Groepswerker
  Attent, behulpzaam en diplomatiek. Luistert en ondersteunt. Gericht op scheppen van sfeer.
  Kan moeilijk tegen conflict en is soms te meegaand. Besluiteloos in spannende situaties.

De denkers:

 1. Plant
  Een creatieve denker en verbeeldingsrijk. Brengt visie en nieuwe zienswijze, werkt buiten de gebaande paden.
  Trekt zich weinig aan van protocol en conventies. Gaat op in eigen gedachte, lastige communicatie.
 2. Monitor
  Verstandig, doordacht en rationeel. Bewaart het overzicht en weegt alle mogelijkheden objectief af.
  Soms te voorzichtig en afwachtend, weinig inspirerend en afstandelijk.
 3. Specialist
  Toegewijde vakman en eenling welke bijzondere en of zeldzame kennis en vaardigheden inbrengt. Voelt zich niet thuis in een groep.
  Waagt zich niet aan andere vakgebieden en is niet geïnteresseerd in bijdrage van andere.

 

Herken je jezelf al in een rol? En wat betekent teamwork eigenlijk voor jou? Het is goed om in een team te bespreken maar het kan ook een goed punt zijn voor je sollicitatie bij een nieuwe werkgever, je kan heel specifiek aangeven wat je toegevoegde waarde is in het team maar ook wat je nodig hebt van het team om samen succesvol te zijn.

Immers de groepsvitaliteit is in een team heel belangrijk. Door te leren welke eigenschappen er specifiek bij een teamrol horen, leer je hoe je elkaar kunt aanvullen in groepsverband. Wie zijn de waarnemers en welke persoon hakt juist de knopen door? Door dit van tevoren te weten, zullen er minder snel overhaaste beslissingen genomen worden. Ook helpt het bij het doorpakken van een proces en is het teamwork geboren.

Non-verbale communicatie beter begrijpen door de teamrollen.
Het essentiële onderdeel wat je leert bij het begrijpen van de teamrollen van je collega’s is de non-verbale communicatie. Iemand die een groepswerker is, zal niet snel een beslissing durven nemen. Ben jij de voorzitter die wel graag een besluit neemt, probeer dan goed naar de andere communicatievormen te kijken van je collega. Hierin zal meer duidelijk worden welke richting je collega wil kiezen. Help elkaar om tot een gedeelde visie te komen, zet je samen in voor die doelen. Laat iedereen bijdragen aan het team.

 

Door meer over je teamrollen te leren, leer je niet alleen om jezelf beter te kennen. Het geeft je ook de tools om je collega’s beter te begrijpen, zodat je elkaar kunt aanvullen. Je zult nog meer lol met elkaar hebben en respecteert elkaars kwaliteiten.

Je wordt sociaal intelligenter, iets wat te leren is en je een veerkrachtiger mens maakt. Er is niets leuker dan goed contact met je collega’s, we zijn tenslotte sociale wezens die houden van communicatie.

Wij zijn heel trots dat twee collega’s binnen P&R gecertificeerde Belbin coaches zijn. Wat een geluk dat we hier van zo dichtbij, gebruik van kunnen maken.

 

Wij hebben dan ook veel geleerd van de Belbin Teamrolmethode. Hoe zorg jij ervoor dat het team als een geoliede machine werkt? Wat zie jij als de gouden mix en is voor jou het optimale teamwork? Wil jij na dit verhaal ook gebruik maken van de Teamroltest in jouw team, laat het weten. We helpen je graag om de juiste stappen te zetten.

Waneer je graag meer wilt lezen over de Belbin Teamrol methode, of over de britse wetenschapper Dr. Meredith Belbin, kijk dan vooral eens op de website van Belbin NL

Uiteraard heb je iedereen nodig voor het succesvol samenwerken. Zo doen wij ook ieder jaar aan een moment van teambuilding, om het onderdeel teamwork naast in het werk ook centraal te zetten in een iets meer ontspannen setting. Dat zou zomaar eens een volgend blog kunnen zijn 😉