Het is al weer ruim 2 jaar geleden dat de filialen van V&D hun deuren sloten en dat alle panden leeg kwamen te staan. Nu 2 jaar later kijken we naar wat er gebeurd is met deze filialen nu de economie weer groeit.

V&D Arnhem en Groningen

V&D Arnhem was een van de filialen die als eerst gevuld is met het mooie concept van Topshelf. Helaas werd afgelopen maand bekend gemaakt dat dit filiaal weer gaat sluiten door tegenvallende verkoopcijfers en ook omdat de verhuurder niet naar beneden wil met de huur.

Ook in Groningen is het V&D filiaal gevuld met de winkelketen Topshelf maar helaas zal dit filiaal ook dit jaar nog haar duren sluiten door tegenvallende verkoopcijfers.

V&D Nijmegen en Hellevoetsluis

V&D Nijmegen was ook een van de filialen die een Topshelf mocht verwelkomen maar de is al gesloten. Nu is de winkel opgedeeld in meerdere kleine winkels. Zo zijn daar nu een New Yorker, Costes en tijdelijke winkel It’s all about Christmas.

Het filiaal in Hellevoetsluis werd al snel opgevuld door 2 winkelketens namelijk de H&M en de Big Bazar. Voor veel inwoners van Hellevoetsluis is met de komst van een H&M eindelijk in gegaan op de vraag hiernaar. Voor het gedeelte van de La Place is een lunchroom gepland.

Topshelf in het oude V&D-filiaal in Arnhem.

Toekomstplannen

In februari werd er nog bekend gemaakt dat er in 5 filialen niks gepland is dit zijn Hilversum, Hoorn, Gorinchem, Rijswijk en Goes.

Inmiddels is er bekend gemaakt dat voor het filiaal in Hoorn een nieuw plan ligt hier woningen te realiseren en een parkeergarage.

Ook voor Hilversum werden er nieuwe plannen gemaakt. Topshelf liet haar oog op het pand vallen, echter gezien tegenvallende resultaten elders weer is dit nu uitgesteld.

In Goes zal het nieuwe multi-brand concept Miller & Monroe komen. Daarnaast is er ook een deel voor de Action en dan blijft er nog een deel over voor een horecagelegenheid. Naast deze winkels zullen op de bovenetage woningen gecreëerd worden.

Het filiaal in Gorinchem is momenteel gevuld met een Maxx Outlet die sowieso tot eind dit jaar blijft. Naast deze 5 genoemde panden zijn er ook nog andere filialen waar het nog steeds niet helemaal duidelijk is wat er nu gebeurd.

Zo is er in Zeist een HEMArkt tijdelijk geweest en zit er nu tijdelijk een Boekenfestival. Maar er zijn ook plannen voor het verhuizen van de Bibliotheek en muziekschool naar het pand.

In Purmerend is inmiddels al deels gevuld met in het souterrain een groot Albert Hein filiaal die nu hun eerste winkel in de binnen stad opende. Op de boven etage bevindt zich nu een lunchroom en tot slot is er op de begane grond een Sportsworld. Dit zal het 6e filiaal in Nederland worden van de keten.

V&D Den Haag en Utrecht

V&D Den Haag is in de kelder al gevuld met een Decathlon sportwinkel. Verder is er aan de rest van het gebouw een jaar lang verbouwd om het op te delen in 3 winkels. Het filiaal heeft een totaal nieuwe voorgevel gekregen en is volledig opnieuw ingedeeld. Zo is er inmiddels een Stradivarius geopend en een Hudson’s Bay. Er staat nog op de planning om een La Place te open in het pand.

Voor het overige gedeelte wat er nog leeg stond is er deze zomer de nieuwste en tevens grootste Geuss winkel van Nederland geopend.

Het oude V&D filiaal in Utrecht is een van de bekendste filialen voor veel Nederlanders. Hier in dit filiaal zijn momenteel geen winkels te vinden dit heeft te maken met de grootse verbouwing van het gehele winkelcentrum Hoog Catharijne. Er staat voor het pand wel geplant om deels een Hudson’s Bay te komen en het andere deel zou een Primark worden.

Hudson’s Bay

Hudson’s Bay heeft daarnaast veel filialen van V&D overgenomen en zijn daar druk bezig met het verbouwen en heropen van de winkels.

Zo zijn de filialen Amersfoort, Den Haag, Rotterdam, Maastricht, Almere, Zwolle, Breda, Tilburg, Enschede, Leiden, Haarlem, Amstelveen en Amsterdam overgenomen om geopend te worden als Hudson’s Bay.

Amsterdam is het eerste filiaal wat geopend is maar uiteindelijk niet in een V&D pand wegens ruimtegebrek. Wel is al voor een lange tijd de La Place in dit filiaal gewoon open.

Het filiaal in Amersfoort vormt tijdens de eerste serie openingen als Academy voor personeel van nieuwe filialen.

 

Schoenenafdeling van Hudson’s Bay in Amsterdam.

Conclusie

Terugkijkend op het 128 jaar oude bedrijf V&D zien we nu na het faillissement dat de filialen weer goed gevuld worden door heel Nederland. Op de kleine filialen na die nog wat problemen hebben met het vinden van een nieuwe bestemming. Maar naast de losse kleinere winkelketens die in deze leegte stappen kunnen we ook trots zijn dat het Canadese bedrijf Hudson’s Bay Nederland weer een 2e grote warenhuisketen geeft. We gunnen de Nederlandse economie een nieuwe succesformule.